Soap calc- jak korzystać z kalkulatora mydlanego krok po kroku.

Witajcie! Dzisiaj chciałem przybliżyć nowym mydlarzom calculator mydlany soapcalc (klik!). Do czego służy kalkulator mydlany? W skrócie mówiąc kalkulator pozwala nam wyliczyć ile wodorotlenku musimy użyć przy danej ilości tłuszczów. Ale po kolei…
soapclac1

Wiem, że na pierwszy rzut oka kalkulator może wydawać się strasznie skomplikowany ale wcale tak nie jest, przejdźmy do tłumaczenia krok po kroku.

1. Wybór wodorotlenku

soapclac2

Tutaj szczególnych komplikacji nie ma. Wybieramy wodorotlenek którego planujemy użyć Wodorotlenek sodu (NaOH) w przypadku mydeł w kostce, KOH w przypadku mydeł gospodarczych, past mydlanych oraz mydeł w płynie.

2. Ilość tłuszczów.

soapclac2

Również nic trudnego, zapewne interesują nas gramy, więc tą opcję zaznaczamy, wpisywanie wartości liczbowej w puste miejsce jest konieczne jeśli będziemy używać określonych procentów tłuszczów, ale o tym później.

3. Woda i ług.

procenty

Tutaj możemy zacząć się już powoli gubić, o co chodzi? co wybrać? Jeśli pierwszy raz robisz mydło najłatwiej będzie Ci skorzystać z pierwszej opcji. Woda jako % naszych tłuszczów domyślnie jest ustawiona jako 38%, jest to wartość stosunkowo wysoka odpowiednia dla receptur gdzie mamy dużo tłuszczów stałych (dające twarde mydło tłuszcze będące w stanie stałym w temperaturze pokojowej, np: olej kokosowy, masło kakaowe, masło shea, olej palmowy etc.), proponowałbym ją zmniejszyć do 35% dla osoby która pierwszy raz robi mydło, nie jest to najniższa wartość i wprawdzie mydło będzie musiało dłużej poleżeć żeby odparować nadmiar wody, lecz łatwiej będzie nam manewrować mydłem o rzadkiej konsystencji, na późniejszych etapach mydlanej przygody sami zaczniecie eksperymentować z ilościami wody, przykład jest prosty: mając 1000g tłuszczów i ustawiając wodę na 35% kalkulator wyliczy nam 350g wody (pamiętajmy że woda jest obliczona na podstawie masy tłuszczów, nie masy całkowitej).
Druga z opcji to stężenie ługu w %, kalkulator wyliczy nam taką ilość wody w której rozpuszczenie potrzebnej nam ilości NaOH da man roztwór o wpisanym % np. załóżmy że do zmydlenia naszych tłusczów potrzebujemy 100g NaOH, chcemy uzyskać roztwór o stężeniu 33,3% skoro nasze 100g to 33,3% całości roztworu to nasze 100% będzie wynosić 300g, a 300g minus 100g NaOH da nam 200g wody.
Trzecia opcja to stosunek wody do wodorotlenku sodu, nic prostszego stosunek 2:1 (woda: NaOH) da nam 2 razy tyle wody ile potrzeba nam wodorotlenku, np: przy 100g wodorotlenku i stosunku 2:1 kalkulator wyliczy nam 200g wody.

4. Przetłuszczenie i zapach.

soapclac2

Czym jest przetłuszczenie? Jest to % naszych tłuszczów który nie uległ zmydleniu ponieważ nie ma wystarczającej ilości NaOH żeby zmydlić całość tłuszczów jakich używamy, przykładowo jeśli ustawimy 5% przetłuszczenie przy 100g masy tłuszczów kalkulator wyliczy nam taką ilość NaOH która zmydli 95g tych tłuszczów (czyli 95%) zostawiając 5% niezmydlone. Po co dodaje się przetłuszczenie? Po to aby zwiększyć właściwości pielęgnujące mydła lub zrównoważyć wysokie właściwości oczyszczające mydeł z dużą zawartością kwasów tłuszczowych laurynowe i mirystynowego, wartości przetłuszczenia wahają się od 0% np w przypadku mydła kastylijskiego (100% oliwy z oliwek) do nawet 20-30% w przypadku mydła wykonanego 100% z oleju kokosowego. Zapach- czyli ilość olejków zapachowych/eterycznych jaką kalkulator wyliczy dla naszej określonej masy- domyślnie 31g olejku na kilogram tłuszczów co zdaje egzamin w przypadku większości olejków zapachowych- należy jednak pamiętać że w przypadku używania olejków eterycznych lub kompozycji zawierających je duże znaczenie ma ich trwałość w mydle- olejek olejkowi nierówny.

5. Właściwości mydła oraz zawartość kwasów tłuszczowych.

soapclac2

Ta rubryka jest bardzo istotna, ponieważ informuje nas o właściwościach naszego mydła, po najechaniu kursorem na odpowiednie właściwości dostajemy okienko które pokazuje nam zalecany przedział wartości w jakim powinny się znajdować dane wartości o których trochę powiem omawiając poszczególne właściwości:

Twardość (hardness) mówi nam o twardości mydła, głownie tej początkowej, ponieważ po odleżakowaniu również mydła z miękkich tłuszczów mogą być bardzo twarde (np z oliwy z oliwek), mydła poniżej zalecanych wartości są w początkowej fazie leżakowania miękkie i maziste, natomiast powyżej zalecanych wartości mogą być na tyle twarde, że będą się kruszyć przy krojeniu.

Oczyszczanie (cleansing) mówi nam o powinowactwie naszego mydła do „łapania” tłuszczu, warto zwrócić uwagę na tę wartość, gdyż mydła ze zbyt wysoką wartością oczyszczającą mogą bardzo wysuszać skórę. Mydła z niską wartością również będą myły, nie będą jednak szczególnie naruszać naszego sebum.

Pielęgnacja (condition) mówi nam o tym jak bardzo nasze mydło będzie pielęgnujące dla naszej skóry, pomoże nam ją nawilżyć, natłuścić i odżywić, tutaj tak naprawdę ciężko zrobić mydło zbyt pielęgnujące więc martwmy się raczej tylko o dolną granicę.

Pienistość (bubbly) mówi nam o tym jak bardzo nasze mydło będzie się pienić.

Kremowość (creamy) mówi nam o tym jak bardzo nasze mydło będzie kremowe.

Iodine informuje nas o tym jak dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych znajduje się w naszym mydle, mydła z wysokim numerem w tej rubryczce mogą być dosyć miękkie.

INS mówi nam o tym jak łatwo przebiegnie saponifikacja  i jak twarde mydło będzie już w formie, wyższa wartość= łatwiejsza saponifikacja.

Co do zawartości poszczególnych kwasów tłuszczowych – z nich właśnie wynikają właściwości mydła. Kwasy laurynowy i mirystynowy dają twardości, piany oraz właściwości mocno oczyszczających, kwasy stearynowy i palmitynowy dają nadają twardości i kremowości, kwas rycynolowy nadaje mydłu kremowości i pienistości oraz właściwości pielęgnujących, kwasy oleinowy, linolowy i linolenowy nadają własciwości nawilżających i pielęgnujących, z tym,  że przedostatni są znany jest z podwyższania ryzyka pomarańczowych plamek (DOS- dreaded orange spots) ponieważ jełczeje szybciej niż pozostałe, dlatego warto oprócz właściwości fizycznych mydła zwracać również uwagę na zawartość kwasów tłuszczowych.

6. Formułowanie receptury.

soapcalc5

Za pomocą długiej tabeli dodajemy nasz skład tłuszczowy, możemy to zrobić podświetlając dany tłuszcz w tabeli kliknięciem a następnie klikając „Add” lub „+” przy konkretnym numerku. Jeśli wpisaliśmy wagę tłuszczów jaką chcemy z góry założyć możemy używać wartości procentowych (pomarańczowe ramki) w innym przypadku zaznaczamy kropkę nad „g” i wpisujemy gramatury ręcznie. Po kliknięciu „calculate recipe” otrzymamy masze właściwości mydła (oba zaznaczone zielonymi ramkami) jeśli nie jesteśmy usatysfakcjonowani możemy dalej modyfikować nasz przepis aż do osiągnięcia oczekiwanego efektu, jeśli jesteśmy zadowoleni, klikamy „view or print recipe”.

recipe

Po kliknięciu „view or print recipe” dostajemy cały przepis łącznie z ilością wody i NaOH jakich mamy użyć. Możemy przed wydrukowaniem lub zapisaniem przepisu w pliku pdf zrobić dodatkowe notatki lub utworzyć listę dodatkowych składników.

Mam nadzieję, że powyższe objaśnienia ułatwią chociaż trochę początkującym używanie kalkulatora mydlanego 🙂

Reklamy

2 Komentarze Dodaj własny

  1. irenka pisze:

    Wielkie dzięki,jesteś Wielki- wreszcie ,,opanowałam kalkulator,dzieki Twoim wskazówkom i myślę że skończy się ,,upraszanie”,, o gotowe receptury,zresztą te które udostepniłeś są super.Zrobiłam już kilka mydełek mniej lub więcej udanych(nie zamieszczam zdjęć -bo nie potrafię-jeszcze)Jestem z pokolenia które aż do matury miało j. rosyjski jako obcy więc jeszcze mi trochę zajmie szukanie w słownikach tłumaczenia nazw tłuszczów na j. polski z j. angielskiego.Mydełka robię dla najbliższych jako że nie zamierzam nudzic się na emeryturze,a wnuki mają problemy skórne,więc może babunia zrobi coś pożyteczniejszego niż cerowanie skarpetek))Pozdrawiam serdecznie i dziekuję.Pilnie obserwuję poczynania ,,Pianowiczów i się ucze,co za cudeńka potrafia stworzyć doswiadczeni w mydleniu.

    Polubienie

    1. laboratoriummydlane pisze:

      Witam, bardzo się cieszę, że post jest pomocny. Postaram się zamieścić słowniczek nazw angielskich przydatnych w mydleniu i stopniowo go rozwijać 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s